Kolfiberpeke

Beskrivning

Syftet var 1) att det skulle bli lättare att gå iland (för båten hade en jättetrång pulpit man var tvungen att klättra över – och som omöjliggjorde hopp i sidled), 2) att jag skulle kunna ha en gennaker tackline längs fram för att få mer drag och mindre störning från storen, och 3) att jag skulle kunna föra en Code0.

Planen var att bygga en modell – och därefter köra med ”Carbon Skinning” – dvs att man klär en modell med kolfiber som härdas med epoxi. Fördelen är att man slipper momentet med negativ form, och man slipper en stor ugn. Givet att peket totalt är 2,5 meter långt kändes det som ett bra val.

Peket är byggt i 2 delar, en ovansida och en undersida. Ovansidan är skinnad på formen med en 650g kolfiberväv och lamineringsepoxi med långsam härdare. Undersidan är byggt kring skinnade aluminiumrör som sedan fogats samman med ovansidan.

Iställer för vatterstag har en ”pip” byggts som anpassats mot båtens skrov. I pipen är det draget enkelriktad kolfiberväv för minskad brottstöjning och ökad böjhållfasthet.

Nu har jag seglat hela sommaren med peket och det fungerar fantastiskt bra.

Summa summarum – det tog alldeles för mycket tid och var mycket svårare än jag trott, men nu när det är klart är jag supernöjd

Läs fullständig beskrivning av hela projektet här: Bygg ditt eget peke i kolfiber

Om Torkel Hallander

Torkel

Torkel Hallander är inköpsansvarig på Moory, sveriges bredaste butik för båttillbehör. På fritiden pysslar han gärna med sin båt en Sirena 38.